Programul de reabilitare a sistemului de irigaţii anunţat de noul ministru al agriculturii readuce în prim-plan situaţia dezastruoasă din agricultura românească, datorată inclusiv tunurilor financiare, date de-a lungul timpului de cei aflaţi la guvernare.
Forfotă mare în ultimele zile la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Deşi noul ministru, Daniel Constatntin, s-a aflat pentru câteva zile la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu oficiali ai Comisiei Europene, funcţionarii din minister lucrau de zor la strângerea datelor necesare pentru proiectele anunţate de Constantin ca fiind priorităţi ale MADR pentru acest an. Cel mai important proiect este, fără îndoială, cel privind reabilitarea sistemului de irigaţii. „Ne propunem să definim irigaţiile o prioritate şi să fie finanţat un astfel de program din fondurile structurale“, a declarat ministrul agriculturii. El a estimat că, în urma implementării acestui proiect, vor fi irigate peste 800.000 de hectare de teren agricol.
Panamaua Romag‘98
Reabilitarea sistemului de irigaţii, distrus la începutul anilor ‘90, a fost un obiectiv declarat de toate guvernele care s-au succedat ulterior la Palatul Victoria. Dar, din păcate, niciunul dintre proiecte nu a fost finalizat. Dimpotrivă, de toate s-a ales praful. La final, au profitat câţiva din clientela politică a vremii, iar statul s-a ales cu paguba. Este şi cazul celebrului program Romag ‘98, când la guvernare se aflau PNŢCD, PNL, PD (azi PDL) şi PUR (azi PC). Finanţat cu un împrumut extern de 80 de milioane de dolari, garantat de stat şi luat de la o bancă americană, programul prevedea importul din SUA a 95 de pachete agricole complete - sisteme mobile de irigat, tractoare, combine etc., ce urmau a fi concesionate şi ulterior vândute unor fermieri români, asociaţi în acest scop pe suprafeţe de minimum 650 de hectare. Fermi