Expunerea la soare poate să ne influenţeze starea de sănătate încă din primele zile de viaţa. Aceasta, însă, trebuie să fie adaptată vârstei, nevoilor fiecăruia şi patologiilor existente care se pot ameliora sau agrava, sunt de părere medicii. Potrivit specialiştilor, vârstnici, copii, persoanele care au aluniţe sau care suferă de boli de inimă nu trebuie să exagereze cu expunerea la soare.
La vârstnicii diagnosticaţi cu reumatism cronic degenerativ (artroză), razele soarelui pot ajuta la ameliorarea durerilor articulare şi la creşterea mobilizării acestora.
Vitamina D are rolul de a menţine nivelul normal al calciului şi al fosforului în sânge
Interacţiunea cu soarele se realizează prin intermediul pielii. Această este cea mai mare „glandă” a corpului uman ce produce vitamina D, implicată în creşterea absorbţiei calciului din alimente şi stoparea pierderii acestuia prin urină.
„Denumită şi ‘vitamina soarelui’, vitamina D are rolul de a menţine nivelului normal al calciului şi al fosforului în sânge, substanţă ce condiţionează funcţionarea corectă a sistemului neuromuscular şi a mineralizării oaselor“, a declarat dr. Simona Huica, medic specialist reumatologie în cadrul unei clinici private din Capitală.
Deşi deficitul de vitamina D apare şi la adulţi sau bătrâni, forma cea mai severă şi frecvent întâlnită este în cazul celor mici, în cazul cărora poate apărea rahitismul. Acesta afectează în special copiii ce suferă de malnutriţie severă, de înfometare sau de un regim dietetic inadecvat necesităţilor lor. Medicii consideră că cel mai ridicat risc de apariţie a rahitismului îl au nou născuţii alăptaţi la sân ai căror mame nu se expun la soare.
Carenţa de vitamina D poate duce la apariţia rahitismului
Specialiştii publicaţiei Jurnalul de Endocrinologie Clinică şi Metabolism din USA au făcut o descoperire uimitoare: copiii