Ministrul muncii elen, Antonios Roupakiotis, membru al cabinetului interimar de la Atena însărcinat cu organizarea alegerilor legislative anticipate de la 17 iunie, intenţionează să îngheţe până la sfârşitul lunii iunie aplicarea măsurilor de liberalizare a pieţei muncii, cerute de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional, au anunţat marţi surse oficiale locale.
Antonios Roupakiotis (stânga) va încerca să obţină acceptul angajatorilor în acest sens, cu ocazia întâlnirii pe care o va avea săptămâna viitoare cu partenerii săi sociali, au precizat surse din interiorul ministerului.
Miza este ca patronatul să accepte prelungirea tacită a convenţiilor sectoriale care au expirat, deşi măsurile adoptate în februarie interzic extinderea automată.
În cazul în care angajatorii şi angajaţii nu reuşesc să încheie noi convenţii, primii pot impune contracte colective sau individuale reducând numărul stabilit de salariaţi. Mass-media cifrează la 15%-40% tăierile de salarii ce se impun.
Problema este stringentă în Grecia, unde în luna mai au expirat aproximativ 120 de convenţii sectoriale, implicând aproximativ 900.000 de salariaţi, în special în domeniul restaurării, în plin sezon turistic.
Acest obiectiv urmăreşte "menţinerea calmului pe piaţa muncii şi susţinerea relansării" economice, deoarece nu implică o nouă reducere a puterii de cumpărare contribuind la relansarea economică, au explicat sursele citate.
Viitorul guvern, care va fi desemnat ca urmare a apropiatului scrutin legislativ anticipat, urmează să ia o decizie privind respectivele măsuri de liberalizare a pieţei muncii şi redobândirea competitivităţii economice a acestei ţări, care se află în al cincilea an de recesiune.
Respectivele măsuri de austeritate se referă în principal la sectorul public şi au contribuit masiv la re