Şomajul şi corupţia sunt principalele probleme cu care se confruntă România, potrivit unui studiu privind corupţia din administraţia publică locală realizat de MAI.
Fenomenul de corupţie se află pe locul doi în topul problemelor, după şomaj, menţionat de aproape doi din cinci respondenţi din cele două categorii menţionate, respectiv 35,7% şi 37,4%.
O treime din populaţia României (33,4%) şi aproximativ acelaşi procent (31,7%) dintre reprezentanţii administraţiei publice locale consideră fenomenul corupţiei ca cea mai gravă problemă actuală a României. Studiul relevă faptul că percepţia despre corupţie influenţează negativ şi pe cea privind direcţia în care merge ţara (83,2%). Studiul mai arată că la nivelul anului 2011 gradul corupţiei măsurat în baza percepţiilor populaţiei a ajuns la 87,5%, la fel de ridicat cum se înregistra şi în anii 2007, 2008 şi 2009.
Cele mai corupte instituţii
În ceea ce priveşte nivelul gradului de corupţie în diferite instituţii publice şi locale, datele relevă că 28,9% din populaţia generală consideră cel mai ridicat grad de corupţie în Guvern, pe următoarele locuri fiind Parlamentul, cu 11,7%, sistemul de sănătate cu 10,3% şi instanţele de judecată cu 7,7%.
La nivelul instituţiilor administraţiei publice locale, cele mai corupte instituţii, în opinia a 64,5% din respondenţi, sunt Consiliile Judeţene şi serviciile de sănătate (59,9%).
Fiind chestionaţi cu privire la tipurile de corupţie care se manifestă în cadrul instituţiilor, 72,7% dintre cetăţeni indică traficul de influenţă. Darea de mită este percepută şi ea ca des întâlnită la nivelul Administraţiei Publice Locale, confirmând că piaţa corupţiei se dezvoltă pe principiile cererii şi ofertei.
Principalele cauze favorizante ale apariţiei faptelor de corupţie în structurile Administraţiei Publice Locale sunt