La solicitarea premierului Victor Ponta şi în contextul reconfigurării majorităţii parlamentare în jurul USL, cele două Camere se vor reuni pentru a decide, în premieră, cine să reprezinte România la Consiliul European. De ce? Pentru că actualul şef al Executivului vrea cu tot dinadinsul să meargă la Bruxelles şi să vorbească în numele României, chiar dacă, până acum, acest oficiu a fost făcut de preşedintele Traian Băsescu. Plenul reunit al celor două Camere ar putea avea loc marţea viitoare şi este de aşteptat ca premierul Victor Ponta să meargă în Parlament şi să prezinte „situaţia problemelor pe plan european pe care România le va avea de discutat în Consiliul European din 28 iunie".
Previzibil, datorită majorităţii deţinute de USL-UNPR şi minorităţile naţionale, Parlamentul va aproba, cel mai probabil printr-o hotărâre, că Victor Ponta trebuie să meargă la Bruxelles. Hotărâre care poate fi, mai nou, atacată la Curtea Constituţională, aşa că sunt destule şanse ca subiectul să se perpetueze şi să se accentueze ridicolul situaţiei.
Până atunci însă, liderii USL se întrec în a susţine teoria premierului, cum că preşedintele nu ar avea dreptul să meargă la Consiliul European.
„Cred că o decizie în această privinţă în care Constituţia nu e clară şi nu e nici vreo altă reglementare legală, cred că o decizie de o natură pur politică nu poate fi luată decât de Parlament", a declarat liderul PNL, Crin Antonescu.
La rândul său, premierul Ponta a susţinut că preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, ar fi făcut o afirmaţie „mincinoasă şi nesusţinută de textele Constituţiei" când a lăsat a se înţelege că Legea fundamentală ar stabili dreptul şefului statului de a reprezenta România. „E extrem de grav că preşedintele Curţii Constituţionale nu numai că se antepronunţă, dar mai şi dezinformează", a mai spus Ponta.
Totuşi, Const