Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi-a ajustat marţi previziunile de creştere din zona euro pentru acest an şi pentru anul următor, şi a avertizat asupra crizei datoriilor care ar putea trage ţările uniunii monetare într-o spirală descendentă vicioasă dacă nu sunt urmate politici adecvate.
OCDE vede produsul intern brut al zonei euro micşorat cu 0,1% în acest an, în scădere faţă de previziunile anterioare care indicau o creştere de 0,2%. Organizaţia estimează o creştere de 0,9% în 2013, o revizuire în scădere faţă de previziunile anterioare de 1,4%. Instituţia spune că se aşteaptă ca rata şomajului să crească la 11,1% până la sfârşitul anului viitor, de la 10% cât este acum.
Ajustările sunt făcute în mare parte din cauza recesiunii severe din Spania şi Italia, unde OCDE vede PIB-ul micşorat cu peste 1,5% în ambele ţări pentru 2012. Organizaţia estimează contracţii şi mai puternice în cazul Greciei (5,3%) şi al Portugaliei (3,2%), dar spune că ambele vor începe să crească din a doua jumătate a anului viitor. Principalele economii ale zonei euro, Franţa şi Germania, se estimează că vor creşte în următorii doi ani.
OCDE a cerut Băncii Centrale Europene să slăbească politica monetară în continuare şi spune că este posibil să fie nevoie de mişcări mai radicale pe viitor, îndreptându-şi atenţia către plătitorii de taxe ai zonei euro şi spre reluarea achiziţiei de obligaţiuni guvernamentale.
Avertizările organizaţiei au un ecou mai extins în ceea ce a anunţat deja Fondul Monetar Internaţional în raportul de luna trecută asupra economiei lumii şi se adaugă unei serii extinse de voci care cer regiunii să acţioneze mai radical pentru a preîntâmpina „cel mai mare risc al economiei globale“.
Datoria publică ca procent din PIB (previziune pe trimestrul patru din 2012)
SURSA: The Wall S