Cel mai important eveniment al anului, listarea Facebook, s-a transformat în cel mai mare scandal. Investitorii sunt nemulţumiţi de prăbuşirea acţiunilor, iar Facebook şi băncile de investiţii care au intermediat oferta sunt chemate în instanţă.
Listarea companiei Facebook la bursa din SUA a iscat în câteva zile numeroase controverse. După ce investitorii au plasat 16 miliarde de dolari, cash, în oferta publică iniţială (IPO) a Facebook, aceştia au început să devină nemulţumiţi când au văzut că preţurile acţiunilor s-au prăbuşit cu aproape 20%, de la 38 la 31 de dolari, în doar trei zile.
Investitorii dau vina, în primul rând, pe Morgan Stanley, care a fost conducătorul consorţiului, pentru că a evaluat greşit nivelul interesului din piaţă şi pentru că a debalansat oferta când a decis suplimentarea numărului de acţiuni. „Au mizat prea mult pe entuziasm şi au evaluat greşit atmosfera din piaţă", crede un strateg al fondului american Fifth Third Asset Management, care a cumpărat un pachet de acţiuni în oferta Facebook, citat de Bloomberg. JP Morgan şi Goldman Sachs, celelalte două bănci care au avut o participare majoră în oferta Facebook, şi-au redus la rândul lor estimările privind veniturile Facebook.
Procese pentru Facebook
Facebook, banca de investiţii Morgan Stanley şi operatorul bursier Nasdaq OMX sunt ţintele mai multor anchete şi procese iniţiate de autorităţile financiare din SUA şi de investitori referitor la modul în care s-a derulat oferta publică iniţială a reţelei de socializare, potrivit Reuters.
Oferta publică iniţială şi listarea Facebook au atras atenţia autorităţii americane care supraveghează casele de brokeraj, Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare, dar şi Comisiei de Valori Mobiliare din SUA. Reprezentanţii celor două instituţii nu au indicat dacă vor începe investigaţii, însă au menţionat că anali