Statul altoieşte, în sfârşit, multinaţionalele care obţin la noi câştiguri necuviincioase (unii ar spune şi necuvenite) sau probabil aşa ar trebui să interpretăm anunţul de săptămâna trecută al Guvernului potrivit căruia ar fi în pregătire un proiect de suprataxare a companiilor petroliere care realizează venituri excepţionale (ce o fi aia?!). Vă răcoreşte cu ceva? Vă simţiţi reprezentaţi de acest haiducism (taxa respectivă mai este numită şi "Robin Hood")? Dacă înclinaţi să răspundeţi afirmativ, înseamnă că intuiţi (corect) că ceva nu este în regulă cu actualul regim al taxelor din România. Totuşi, nu vă grăbiţi să răspundeţi afirmativ! Voi explica şi de ce.
Această modalitate de taxare neobişnuită - care se presupune că ar trebui să aducă mai mulţi bani la buget - exact asta e: un procedeu insolit, o taxare în afara oricăror reguli principiale. Ce se poate înţelege de aici? Că Guvernul îi impozitează mai abitir pe cei care au afaceri cu randamente mari? Este neeconomic! Că statul român aplică taxări particulare, cu ţinte directe? Este la limita unei legislaţii echitabile şi coerente!
Statul ar trebui să încurajeze companiile şi sectoarele care produc valoare adăugată mare, deci ideea taxării unor câştiguri cum că ar fi prea mari vine în răspărul unor politici care ar trebui să stimuleze eficienţa, alocarea judicioasă a resurselor, utilizarea unor tehnologii care reduc costurile de producţie şi promovarea unor produse sau servicii care să se afle în topul preferinţelor consumatorilor.
Nu poţi pedepsi aşadar pe cineva că are profit prea mare! Principial e incorect, şi tocmai de aceea o astfel de lege ca cea pe care noul Guvern ar dori să o propună este uşor atacabilă la Uniunea Europeană sau prin tribunale interne şi internaţionale. Insolită, neprincipială, excepţională şi cu adresă, o suprataxare a veniturilor companiilor petroliere nu îşi are lo