Oricărui puseu al crizei zonei euro liderii europeni i-au răspuns cu summituri, adesea considerate cruciale pentru soarta uniunii monetare, dar care de multe ori au dezamăgit. Astăzi, şefii de state şi de guverne din UE se vor întâlni din nou, la Bruxelles, tema oficială a discuţiilor fiind creşterea economică şi locurile de muncă.
Presa internaţională vorbeşte însă de o adevărată coaliţie a guvernelor latine, sprijinită de SUA, care se revoltă împotriva Germaniei şi va încerca să modifice radical strategia economică dictată de aceasta Europei. Discuţiile vor atinge cu siguranţă şi criza politică din Grecia, care riscă să scoată ţara din zona euro.
Axa triplă formată de preşedintele Franţei François Hollande, premierul italian Mario Monti şi premierul spaniol Mariano Rajoy va propune măsuri precum garantarea la nivelul zonei euro a depozitelor bancare pentru a stopa hemoragia de capital a băncilor din sud-estul Europei şi transformarea BCE în creditor de ultimă instanţă, scrie The Telegraph. De asemenea, Parisul, Madridul şi Roma vor insista pe introducerea de eurobonduri pentru finanţarea unui fel de "Plan Marshall" pentru consolidarea economiilor, menit să recâştige încrederea pieţelor, chiar dacă beneficiile acestuia vor fi vizibile doar pe termen lung.
Monti a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că "intrarea în joc" a lui Hollande a schimbat dinamicile politicii europene şi că de acum are un aliat "cu care este pe aceeaşi lungime de undă".
Uniţi doar în principii
Coaliţia rebelă este destul de fragmentată. Italienii, ca şi britanicii şi polonezii, sunt mai pudenţi în legătură cu relaxarea austerităţii. Ei vor ca BCE să printeze bani şi să elimine riscurile defaulturilor suverane cu achiziţii nelimitate de obligaţiuni. Francezii vor ca guvernele să injecteze fonduri în economie. Spaniolii vor şi ei ca BCE să acţioneze ma