În bătălia pentru „punerea la comun a datoriilor“, cancelarul german începe să piardă teren. Tot mai mulţi lideri din zona euro trec în tabăra preşedintelui francez.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit, ieri seară, la Bruxelles, în cadrul unui summit informal, pentru a găsi modalităţi de încurajare a creşterii economice şi ocupării forţei de muncă în UE. Participanţii şi-au propus o apropiere a punctelor de vedere pe aceste teme în pespectiva summit-ului European din 28-29 iunie. Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, i-a încurajat să pună pe masă, fără nicio interdicţie, diferitele opţiuni pentru relansarea creşterii economice în Europa.
„Cei 27" au găsit câteva resurse care mai pot aduce bani pentru investiţiile de care UE are nevoie pentru creştere economică: aşa numita fază pilot a eurobondurilor, creşterea resurselor Băncii Europene pentru Investiţii pentru a sprijini finanţarea IMM-urile şi taxa pe tranzacţiile financiare.
Pro şi contra eurobonduri
Dacă toată lumea a venit convinsă că după o perioadă de austeritate este nevoie de măsuri de creştere economică, modalitatea prin care să se ajungă aici se vede diferit din fiecare capitală de unde vin cei 27 de lideri, în funcţie de situaţia economică în care se găseşte statul pe care îl conduc.
Divergenţele cele mai mari rămân în privinţa eurobondurilor. Germania nu agreează introducerea unor instrumente „comune" în timp ce ele sunt dorite de noul lider de la Paris, François Hollande, care le-a susţinut în acest Consiliu împreună cu „aliaţii" săi. Premierul spaniol Mariano Rajoy, a cărei ţară se află „în prima linie a crizei", scrie Reuters, s-a întâlnit preşedintele francez, François Hollande, la Paris, înainte de summitul de la Bruxelles, pentru a discuta poziţiile lor politice, ceea ce arată o schimbare marcantă faţă de tradiţiona