Pestele robot a fost proiectat de oamenii de stiinta europeni pentru a imbunatati monitorizarea poluarii din apele marilor si oceanelor. Pestele robot
Sursa imagine: reuters.com
Acesta a fost testat mai intai in laborator, iar mai apoi in apele marii din Golful Gijon, marti.
Dezvoltatorii acestui proiect spera ca noua tehnologie, care reduce timpul de descoperire a poluantului de la saptamani la secunde, va fi vanduta autoritatilor portuare, companiilor de apa, acvariilor si oricui este interesat in monitorizarea calitatii apei.
Pestele poate fi dotat si pentru curatarea scurgerilor de ulei, monitorizarea securitatii subacvatice sau pentru operatiuni de cautare si salvare pe mare.
Acesta are 1.5 metri lungime si costa aproximativ 32.000 de dolari.
Este proiectat sa inoate exact ca un peste adevarat si este dotat cu senzori pentru a ridica scurgerile de poluanti de la nave sau de la conductele subacvatice.
Ei inoata independent, coordonati intre ei, si transmit datele colectate inapoi la statia de pe tarm, pana la un kilometru distanta.
Pestii pot evita obstacolele, comunica intre ei, indica locatia unde se afla si stiu cum sa se intoarca la baza atunci cand bateria lor, care tine circa opt ore, se descarca.
Dupa testele din aceasta saptamana, echipa se va uita si la modificarile necesare pentru a baga pestele robot deja in productie.
Proiectul de dezvoltare a fost partial finanta de UE si pus sub expertiza de Universitatea Essex si Universitatea Strathclyde din Marea Britanie, Institutul National Tyndall din Irlanda si Thales Safare, o divizie a celui mai mare grup european de electronice de aparare, care a fost responsabil pentru tehnologiile de comunicare.
Sursa: REUTERS