Romanii isi doresc in continuare locuinte noi, dar posibilitatile financiare sunt tot mai limitate, iar viitoarele lor planuri imobiliare se bazeaza mai ales pe bani imprumutati. Creditele imobiliare sau ratele la dezvoltator par sa fi ramas principalele variante prin care romanii mai incearca sa isi achizitioneze o locuinta intr-un ansamblu rezidential nou.
Doar un sfert dintre clientii complexurilor rezidentiale dispun de lichiditati suficiente pentru a achita pe loc un apartament, conform datelor obtinute de portalul Proiecte.biz, in comparatie cu anul 2009, cand proportia celor care detineau sumele necesare se ridica la 40%.
Creditul imobiliar ramane principala forma de plata la care apeleaza cei mai multi dintre clientii ansamblurilor rezidentiale. 59% dintre acestia se inscriu in aceasta categorie, fiind urmati de cei care achizitioneaza o astfel de locuinta dispunand de intreaga suma necesara cash (aproape 29% din total).
Varianta ratelor la dezvoltator este agreata de aproximativ 12% dintre clienti, putand fi considerata o alternativa de plata esalonata pentru creditele imobiliare acordate de banci.
Comparand aceasta situatie cu datele unui studiu derulat in octombrie 2009 de Proiecte.biz, in parteneriat cu DaedalusMillwardBrown, se observa ca principala modificare s-a produs in randul celor care dispuneau de lichiditati pentru a cumpara pe loc un apartament intr-un ansamblu rezidential nou. Proportia acestora a scazut de la 40%, la aproximativ 29%.
10.000 euro – avansul maxim permis de peste 75% dintre clienti
In ceea ce priveste avansul disponibil, la momentul actual, 78% dintre clientii care apeleaza la un credit sau la varianta ratelor de dezvoltator detin sub 10.000 euro, conform datelor Proiecte.biz. Acestia sunt reprezentati in cea mai mare parte de clientii programului ”Prima Casa”, l