România va fi reprezentată la summitul informal al UE din această seară, de la Bruxelles - unde se va discuta despre îmblânzirea măsurilor de austeritate cu programe de creştere economică -, cel mai probabil de preşedintele Traian Băsescu.
Nicio precizare în privinţa participării la întâlnirea şefilor de state şi de guverne din UE unde ar putea să fie examinată adoptarea unor anexe la Tratatul de guvernanţă fiscală (care limitează deficitul şi datoria publice), ratificat deja de Parlamentul României şi susţinut puternic de preşedintele Traian Băsescu, nu fusese făcută aseară până la închiderea ediţiei. Iar problema reprezentării este extrem de importantă pentru cel care reprezintă România, diseminează apoi informaţia şi se asigură că regulile sunt respectate.
Preşedintele, întors de la summit-ul NATO de la Chicago, s-a mărginit ieri să afirme că nu comentează declaraţiile premierului Victor Ponta (declaraţii prin care acesta revendică dreptul de a participa la summiturile UE şi a cerut Parlamentului să se pronunţe în această privinţă) explicându-se: "România are Constituţie, preşedinte ales, guvern aprobat de Parlament. Sunt convins că aceste instituţii, toate la un loc, au de făcut un singur lucru: să respecte Constituţia".
Constituţia, în interpretarea preşedintelui, îi dă dreptul şefului statului să meargă la summiturile informale şi neinformale ale UE în calitatea sa de coordonator al politici externe.
Constituţia, în interpretarea premie-rului, îi dă dreptul şefului Guvernului să participe la summiturile UE pentru că el conduce politica economică, iar astfel de întâlniri ar trata subiecte care privesc, cu precădere, politica internă (fiscalitea, deficitul sau datoria, de pildă) şi nu externă.
Cert este că la summitul informal din această seară există un singur scaun pentru România, după cum a anunţat un purtător de cuvânt al