Sute de obiecte de cult, aparţinând mai multor religii sau culte religioase, sunt expuse în primul muzeu ecumenic din judeţul Suceava, înfiinţat la Dumbrăveni.
Obiectele au fost adunate şi colecţionate în decursul a zeci de ani de profesorul Ştefan Hreniuc.
Obiecte de cult ortodox, catolic, copt, mozaic, neoprotestant, musulman sau budist sunt expuse în muzeul de la Dumbrăveni, situat chiar lângă primăria din localitate.
Fondatorul muzeului, profesorul Ştefan Hreniuc, a spus că strânge obiectele încă de când era copil: „Am început să le colecţionez de mic. Unele obiecte, de exemplu cele mozaice, le-am cumpărat de la evreii care locuiau pe vremuri în Suceava. Pe timpul comuniştilor, când nu se punea preţ mare pe religie, eu am strâns foarte multe dintre obiectele expuse astăzi în muzeu”.
Printre sutele de obiecte din Muzeul ecumenic de la Dumbrăveni, colecţionarul Ştefan Hreniuc se laudă cu câteva exponate de o adevărate valoare, precum cărţi religioase în limbile latină, slavă veche, ebraică veche şi cărţi cu pictură aplicată direct pe pagină. În muzeu mai sunt expuse sfeşnice, policandre, icoane sculptate şi pictate, crucifixe, aparţinând religiilor ortodoxă şi catolică.
Creştinii, evreii, musulmanii şi budiştii, reprezentaţi în muzeu
Evreii sunt reprezentaţi în muzeu prin câteva obiecte specifice religiei mozaice.
Obiecte religioase specifice cultelor creştine neoprotestante sunt de asemenea expus în muzeu, iar profesorul Ştefan Hreniuc a spus că „valoroasă este o carte a lui Martin Luther, dar mai sunt expuse şi tablouri cu versete biblice sau Biblia anglicană”.
Musulmanii şi budiştii sunt şi ei prezenţi în muzeu prin câteva obiecte specifice ritualurilor acestor religii.
Deschiderea Muzeului ecumenic din Dumbrăveni a avut loc zilele trecute, iar la eveniment au participat primarul comunei, Ioan Pavăl, consu