Atunci cand cumperi ulei de masline, spre exemplu, sau miere te gandesti ca aceste doua produse nu au cum sa fie contrafacute. Din pacate, insa, in unele alimente din comert se gasesc si ingrediente care nu si-ar avea locul in compozitie, potrivit unui nou studiu publicat in "Journal of Food Science".
Pentru a reduce costurile de productie, unele companii fara scrupule inlocuiesc o parte din ingredientul de baza cu ceva mai putin scump, dar si mai putin nutritiv. Iar alimentele aflate in topul celor contrafacute sunt cele consumate aproape zilnic de cei mai multi oameni, conform Prevention.
Pentru consumator, depistarea ingredientelor "straine" este foarte dificila, daca nu chiar imposibila. "Aceasta este adevarata provocare pentru agentiile care au ca scop descoperirea alimentelor contrafacute: consumatorii nu observa de obicei o problema in ceea ce priveste calitatea, iar ingredientele straine sunt adesea neconventionale", a declarat John Spink, unul dintre autorii studiului. Desi aceste ingrediente nu sunt de regula periculoase, exista si exceptii.
Potrivit autorului studiului, pentru a te feri de aceste alimente trebuie sa gasesti un retailer de incredere, iar daca faci o toxiinfectie alimentara anunta autoritatile responsabile cu sanatatea publica din zona ta. De asemenea, poti cumpara unele alimente ca miere si lapte de la producatori locali, care sunt mult mai siguri.
Mai jos sunt prezentate 7 alimente care se gasesc adesea contrafacute:
1. Uleiul de masline
Acest ulei este unul foarte sanatos. Reduce colesterolul, ataca germenii de la nivelul stomacului si ajuta si la infrumusetare, facand pielea sa straluceasca. Iar acestea nu sunt decat cateva dintre beneficiile pe care le poate oferi consumatorilor.
Insa inspectorii alimentari au descoperit ca uleiul de masline, inclusiv cel