Germania a refuzat să sprijine povara datoriilor țărilor membre zonei euro afectate de criză. Astfel, ea a ignorat apelurile a două dintre cele mai influente instituții financiare mondiale, Fondul Monetar Internațional și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Acestea s-au arătat în favoarea sugestiilor propuse de guvernele de la Paris și Roma, precum și de Comisia Europeană, înainte de summitul Uniunii Europene de astăzi.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a argumentat opoziția țării sale, ea susținând că orice amestecare a datoriilor zonei euro ar elimina motivele pentru economiile sudice de a adopta reforme structurale, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Află de ce publicația britanică „The Independent” susține că nu trebuie să acuzăm Germania
Eurobondurile interzise
Francois Hollande, noul președinte al Franței, a susținut fățiș introducerea de obligațiuni comune în cadrul zonei euro, eurobonduri, care, teoretic, ar facilita finanțarea statelor de la periferia uniunii monetare, însă, în același timp, ar putea crește substanțial costurile de împrumut ale Germaniei prin diluarea bonității acesteia în cadrul zonei euro.
Citește mai multe despre propunerile pe care Hollande le va face la summitul de astăzi de la Bruxelles
Oficialii germani s-au opus cu vehemență acestei idei: „în niciun caz nu este posibilă introducerea acestora conform tratatelor UE existente. Există chiar o interdicție cu privire la introducerea acestora”, a declarat un înalt oficial german, adăugând faptul că Germania nu-și va modifica opoziția față de această măsură în viitorul previzibil. „Avem o convingere fermă în acest respect, convingere care nu se va schimba în iunie”, a adăugat acesta, citat de „Financial Times”.
Conflict franco-german
Hollande a promis că va propune introducerea de Eurob