Băncile europene, împovărate de obligațiuni suverane spaniole, portugheze, italiene și irlandeze în valoare totală de aproape 1.000 de miliarde de euro, se vor confrunta cu un val de pierderi enorme în cazul în care Grecia va părăsi zona euro.
Cu toate că instituțiile financiare și-au majorat tampoanele de capital, și-au redus expunerea pe grecia și au folosit împrumuturile acordate de Banca Centrală Europeană pentru a-și refinanța reprezentanțele din sudul Europei, acestea rămân vulnerabile față de riscul de contagiune care ar putea surveni în urma ieșirii Greciei, consideră investitorii. Chiar și după doi ani de pregătiri, băncile sunt încă vulnerabile față de riscul retragerilor de depozite și față de o creștere bruscă a falimentelor în alte țări vunerabile, consideră agenția de știri Bloomberg.
Află care este singura soluţie viabilă pentru salvarea monedei unice
„Cutia Pandorei”
„O ieșire a Greciei ar fi precum deschiderea cutiei Pandorei”, a declarat Jacques-Pascal Porta, care ajută la gestionarea a 570 de milioane de dolari la Ofi Gestion Privee, active care includ acțiuni Deutsche Bank AG și BNP Paribas SA, pentru Bloomberg News. „Este un dezastru care ar deschide ușa și pentru alte dezastre. Credibilitatea euro ar fi slăbită puternic și ar reprezenta și un precedent: de ce un eveniment similar nu ar fi posibil pentru Spania, pentru Italia, sau chiar pentru Franța?”, a adăugat acesta.
Probabilitatea părăsirii zonei euro de către Grecia a crescut semnificativ după ce partidele care se opun respectării condițiilor fondului de asistență financiară oferit de Uniunea Europeană și de Fondul Monetar Internațional au câștigat o majoritate a voturilor exprimate la alegerile din 6 mai. Un nou scrutin electoral va avea loc pe 17 iunie, după ce politicienii au eșuat în încercarea de a forma un guvern. Pentru prima oară de