Egiptenii sunt chemaţi la urne azi şi mâine pentru a-şi desemna preşedintele. Un al doilea tur este prevăzut pentru 16 şi 17 iunie, în cazul în care nici unul dintre cei 12 candidaţi nu obţine majoritatea absolută în primul tur.
Principalii pretendenţi sunt candidatul mişcării Fraţii Musulmani, Mohammed Morsi, islamistul independent Abdel Moneim Aboul Foutouh, ultimul premier al lui Mubarak, Ahmad Shafiq, fostul ministru de Externe şi fost lider al Ligii Arabe Amr Moussa şi naţionalistul arab Hamdeen Sabbahi. Rezultatul scrutinului rămâne foarte incert, din cauza numărului mare de indecişi şi a libertăţii de alegere inedite oferită egiptenilor. Consilul Suprem al Forţelor Armate (CSFA), aflat la putere de la înlăturarea lui Mubarak în februarie 2011, a îndemnat cetăţenii să vină masiv la urne, dând asigurări că nu vor fi tolerate fraude.
"Participarea cetăţenilor la scrutinul prezidenţial este cea mai bună garanţie de transparenţă şi securitate în procesul electoral", a declarat Mohammed al-Assar, membru al Consiliului militar aflat la conducerea ţării. "Nu vom permite nicio neregulă şi nicio tentativă de influenţare a procesului electoral", a spus el.
O ieşire a Greciei din zona euro ar fi dramatică dar se caută deja soluţii de tranziţie - declaraţia a fost făcută la RFI România de Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Omanilor de Afaceri din România.
O ţară extrem de fragilizata este şi Spania, ţară care a anunţat noi măsuri de auteritate.
Câştigătorul ia totul ! - deviza se va aplica de la toamnă în cazul alegerii deputaţilor şi senatorilor, după pe Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat legea privind introducerea votului uninominal majoritar într-un tur. Jurnal RFI cu Ştefan Popescu
Egiptenii sunt chemaţi la urne azi şi mâine pentru a-şi desemna preşedintele. Un al doilea tur este prevăzut pentru 16 şi 17 iunie