Durerile de stomac pot fi acute, puternice, dar şi surde, uşor de tolerat. Toate acestea suferinţe nu trebuie ignorate deoarece pot ascunde adesea afecţiuni grave. Iată câteva dintre cauzele apariţiei durerilor abdominale. Durerile de stomac pot fi acute, puternice, dar şi surde, uşor de tolerat. Toate acestea suferinţe nu trebuie ignorate deoarece pot ascunde adesea afecţiuni grave. Iată câteva dintre cauzele apariţiei durerilor abdominale.
1. GASTRITELE CRONICE. Apar datorită unui proces inflamator al mucoasei gastrice care duce treptat la atrofia acesteia şi care duce la scăderea progresivă a secreţiei gastrice.
2. ULCERUL GASTRIC. Are la origine aciditatea gastrică precum şi cauze de natură microbiană (bacteria Helicobacter pylori).
3. KILOGRAMELE ÎN PLUS. Persoanele supraponderale prezintă un risc mai mare de a face calculi biliari (depozite de colesterol peste care se depun săruri de calciu). Aceştia dau dureri foarte mari în partea superioară a abdomenului. Pe lângă îndepărtarea pe cale chirurgicală a calculilor (daca este necesară o astfel de intervenţie), este necesară adoptarea unui regim prin care să fie eliminată greutatea în exces.
4. STRESUL. Situaţiile tensionate de acasă sau de la serviciu toate sunt factori de stres. În astfel de cazuri, nivelul crescut de hormoni de stres face ca stomacul şi colonul să se contracte mai des decât ar fi normal şi duce la o creştere a acidităţii. Încearcă să mănânci puţin şi des, iar seara fă mişcare circa 30 de minute.
5. PREA MULTE FRUCTE. Persoanele care suferă de această intoleranţă la lactoză trebuie să renunţe la anumite fructe sau să le consume în cantităţi mici de-a lungul unei zile. Merele şi bananele conţin o cantitate mare de fructoză, în timp ce pepenele galben şi caisele conţin cantităţi mici.
6. INTOLERANŢA LA LACTOZĂ. Unele persoane au intoleranţă la lactoză, adică întâmpină