China se opune, la fel ca Rusia, sistemului de apărare antirachetă, din considerentul că acesta poate să ameninţe securitatea altor ţări, a declarat miercuri, ministrul chinez adjunct de externe Cheng Guoping, într-o conferinţă de presă consacrată apropiatului summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, prevăzut să se desfăşoare în zilele de 6 şi 7 iunie la Beijing, transmite agenţia de presă RIA Novosti, citată de Agerpres.
"Noi suntem împotriva faptului ca, prin amplasarea de sisteme antibalistice, unele state sau organizaţii să pună în pericol securitate altor ţări. China se opune cu fermitate acestui lucru", a afirmat ministrul adjunct chinez, indicând că în privinţa apărării antirachetă poziţia Beijingului coincide cu cea a Moscovei.
Potrivit acestuia, problema sistemului de apărare antirachetă şi impactul său asupra securităţii regionale va fi reflectată în Declaraţia finală a reuniunii la nivel înalt a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai şi va face, de asemenea, obiect de discuţie la întâlnirea bilaterală la vârf ruso-chineză.
Rusia şi NATO au convenit să coopereze la proiectul scutului european antirachetă la summitul lor de la Lisabona din 2010, însă, în timpul negocierilor ulterioare, SUA au refuzat să ofere Rusiei garanţii în scris că preconizatul sistem, a cărui etapă intermediară în Europa a fost deja finalizată, nu este îndreptat împotriva potenţialului său de descurajare nucleară. De atunci, tema apărării antirachetă a devenit un obstacol major în calea relaţiilor ruso-americane şi a fost şi principalul motiv al absenţei preşedintelui rus Vladimir Putin de la recentele summituri din SUA /G8 (Camp David) şi NATO (Chicago)/.
Organizaţia de Cooperare de la Shanghai include Rusia, China, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Mongolia, Iran, Pakistan şi India au stat de observatori