Moneda nationala a atins miercuri un nou minim istoric in fata euro, de 4,4587 lei, alimentand, astfel, speculatiile potrivit carora leul a ajuns "calul de bataie" al speculatorilor dupa ce cursul a fost inghetat artificial de BNR in ultimul an.
In piata financiara se comenteaza tot mai mult despre modul in care BNR a tratat situatia monedei nationale. Se spune ca decizia guvernatorului BNR Mugur Isarescu (foto) de a "proteja" cursul, anul trecut, in loc sa il lase sa fluctueze normal, in conformitate cu restul monedelor din regiune, l-ar fi facut acum vulnerabil in fata speculatorilor.
Am avut prea mult un curs artificial, care nu avea nicio legatura cu situatia economicaCristian Dinulescu, analist economic
"Cu sau fara influenta BNR, leul a parut pana acum imun la criza. Acum, ca un cancer, boala evolueaza rapid, iar Banca Nationala pare sa nu aiba antidotul necesar", a spus Dinulescu.
Inca din 2010, analistii estimau ca, urmand aceasta politica, a inghetarii cursului, vom ajunge in postura de victime sigure in razboiul valutar.
"Se poate vedea ca in ultimii ani, BNR a dus o politica tipica de consiliu monetar, asemanatoare celei practicate de Letonia si Estonia, in special in ceea ce priveste masa monetara. Guvernatorul a dorit sa evite orice neplaceri, orice comentarii la poarta domniei sale si astfel a tinut leul stabil. Iar efectele le-am simtit si o sa le simtim si in continuare", afirma, pentru DailyBusiness.ro, analistul economic Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana si membru al Asociatiei Americane de Economie.
"Nu cred ca aceasta este o politica de sustinere a leului, este o politica mai degraba de camuflare a problemelor reale pe care le are moneda nationala. Daca BNR si-ar fi propus o politica monetara sanatoasa, ar fi luat masuri mai demult", a spus