Cum se vede de la Washington criza europeană? Într-un interviu acordat BBC, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, analizează "la rece" opţiunile Europei de a ieşi din actuala criză.
Zona euro "este epicentrul" crizei mondiale şi va fi nevoie de decizii curajoase pentru salvarea ei. Totuşi, Christine Lagarde spune că nu este "panicată" de ceea ce se petrece în momentul de faţă pe bătrânul continent, de unde fosta şefă a finanţelor franceze este originară. "Nu cred că panica este un vehicul bun pentru decizii delicate. Trebuie să avem mintea limpede în aceste momente", a declarat şefa FMI.
Dar cum vede Christine Lagarde situaţia actuală? Ei bine, ea crede că în momentul de faţă, ieşirea Greciei din zona euro nu mai poate fi exclusă şi acest scenariu trebuie analizat cu atenţie, pentru ca impactul negativ al unui astfel de eveniment să fie redus. "Ieşirea Greciei din zona euro nu este cea mai potrivită opţiune şi nu o încurajăm şi nici nu ne place. În mod egal, însă, trebuie să fim pregătiţi pentru toate situaţiile politice, să avem soluţii. Este într-adevăr clar că în Grecia populaţia a votat într-un anume fel şi va trebui să se întoarcă la urne pe 17 iunie, dar grecii sprijină puternic rămânerea Greciei în zona euro. Există aici un paradox: grecii nu îi susţin pe politicienii care sprijină apartenenţa la zona euro şi care vor să aplice programe în acest scop, dar aceiaşi greci spun că vrem să facem parte din zona euro şi să păstrăm moneda euro şi pentru asta grecii trebuie să plătească un preţ", spune Lagarde.
Cine plăteşte?
Dar ce se va întâmpla dacă grecii vor refuza să plătească? "Dacă grecii nu vor dori să plătească preţul, cineva va trebui totuşi să îl plătească. Este posibil ca membrii zonei euro să fie pregătiţi să sprijine financiar cu mai mult şi pentru mai mult timp Grecia, pentru ca