Fiul dirijorului Sergiu Celibidache îi îndeamnă pe români să-l privească pe maestru ca pe un ambasador al culturii şi al viselor împlinite.
România celebrează 100 de ani de la naşterea lui Sergiu Celibidache, unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, printr-un festival dedicat artistului. Până pe 7 iulie, iubitorii de cultură se pot bucura de fabuloasa lume a muzicianului care a trăit între 1912 şi 1996, despre care fiul maestrului, Serge Ioan Celibidache, a povestit pentru ziarul „Adevărul". Serge Ioan, în vârstă de 43 de ani, este preşedintele Fundaţiei Sergiu Celibidache, iar în prezent locuieşte la Londra şi are o carieră prolifică de regizor.
Serge Ioan Celibidache susţine că Festivalul „Sergiu Celibidache 100" reprezintă un început important pentru a aduce înapoi în România spiritul dirijorului, artistul fiind celebru mai mult în străinătate decât pe meleagurile noastre. „El chiar s-a simţit român şi a simţit această ţară. A fost întotdeauna dedicat patriei şi foarte aproape de soarta României, chiar şi în perioada comunistă", a destăinuit fiul muzicianului.
Însuşi Celibidache junior a mărturisit că se simte mai român decât orice altceva, chiar dacă n-a locuit niciodată în ţara noastră şi a început să înveţe limba română abia în anul 2000. „Chiar dacă locuiesc la Londra, mă simt 100% român. Vreau să fac ceva considerabil pentru ţara asta prin festivalul dedicat tatălui meu", a povestit regizorul.
Înapoi în România
Prima mişcare a evenimentului este să îl plaseze pe dirijor înapoi în istoria României, drept un ambasador foarte important pentru ţară. Festivalul este „o modalitate excelentă pentru a face acest lucru", însă organizatorii visează şi mai departe. Ei doresc să pornească o nouă tradiţie. „Tatăl meu a părăsit România pentru a-şi îndeplini visul, pentru a-şi urmări pasiunea, talentul şi pentru a deveni