Averea estimată a lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a scăzut cu peste 3 miliarde de dolari în ultimele două zile și jumătate și ar putea să scadă și mai mult astăzi, fapt care a introdus o nouă expresie în lexiconul de afaceri: „Zuckerit”, utilizat în fraze de genul, „Valoarea acțiunilor mele a scăzut cu 30%, am fost Zuckerit!”
Deși fluctuațiile averii lui Zuckerberg sunt ceva nou, fenomenul pierderilor bruște la bursă este destul de des întâlnit în lumea afacerilor, unde un număr din ce în ce mai mare de averi personale sunt create și pierdute pe piețele de capital din ce în ce mai volatile, consideră CNBC.
Sigur, CNBC nu dorește să sugereze că Zuckerberg ar fi devenit falit. Valoarea estimată a averii sale, chiar și după episodul listării Facebook, se situează, încă, la 16 miliarde de dolari și, probabil, există mulți alți investitori care, deși au pierdut mai puțin, din punct de vedere proporțional cu averea lor totală au fost mult mai „Zuckeriți” decât fondatorul Facebook.
Zuckerberg nu este însă singurul care și-a văzut miliarde de dolari din averea sa personală dispărând peste noapte. CNBC oferă o listă de antreprenori și directori executivi care au trăit și ei această experiență cu mult înainte ca termenul de „Zuckerit” să fie înventat.
Sheldon Adelson, magnatul cazinourilor din Las Vegas
Adelson merită titlul de cel mai mare perdant din istorie. În 2008, când criza financiară mondială a lovit iar bursele au pierdut și jumătate din valoarea lor, magnatul cazinourilor din Las Vegas și-a văzut averea personală contractându-se cu 90%, aproape 25 de miliarde de dolari. Situația s-a înrăutățit atât de mult încât el a trebuit să-și împrumute propria sa companie cu 1 miliard de dolari. Dar, în ciuda pierderilor enorme, a avut puterea să zâmbească ulterior: „Da, am pierdut 25 de miliarde de dolari”, a declarat el televiziunii