Cu toate că este vorba despre o reuniune informală, în care nu se vor lua decizii propriu-zise, summitul Consiliului European de miercuri seara are un rol extrem de important, pentru că este una dintre ultimele ocazii pentru ca liderii europeni să cadă de acord asupra celor mai mari probleme de pe agenda comunitară, înainte de summitul din luna iunie.
Există cinci mari puncte de discuţie, după cum a anunţat preşedintele Consiliului UE, Herman van Rompuy, însă cel mai important scop al Consiliului European din 23 mai este găsirea unor noi căi pentru a combate criza din zona euro şi pe care să le adopte la reuniunea din luna iunie.
Primul punct de pe agendă îl reprezintă politicile economice naţionale şi strategiile de consolidare fiscală, context în care se aşteaptă ca preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, să vină cu o evaluare preliminară a programelor naţionale de reformă.
Al doilea punct de pe agenda liderilor europeni va fi Piaţa Unică, context în care se vor discuta inclusiv acordurile de comerţ negociate în acest moment de Comisie. Unul dintre acesre acorduri este cel de comerţ liber cu Canada, pe care eurodputaţii au ameninţat la începutul săptămânii că îl vor bloca dacă această ţară nu va ridica vizele pentru români, bulgari şi cehi.
În al treilea rând, invitaţii la dineul de la Bruxelles vor trebui să propună noi metode pentru crearea de locuri de muncă, metode pentru care se vor aproba măsuri concrete în luna iunie.
"Taxa Robin Hood" şi obligaţiunile, cele mai sensibile subiecte
În fine, în această seară se va discuta despre găsirea unor noi căi pentru a finanţa economia europeană. Van Rompuy îşi doreşte ca liderii europeni să semneze un nou pact de creştere economică în luna iunie, care va include 10 miliarde de euro în plus pentru Banca Europeană de Investiţii şi realocarea a 82 de miliarde de euro necheltu