Una dintre cele mai puternice arme ale cancerului sunt greşelile pe care le facem în prezent în alimentaţie. Zahărul rafinat, sarea extrafină, carnea plină de aditivi şi grăsimi, legumele tratate cu nitraţi şi apa poluată sunt cei mai importanţi factori cancerigeni din propria farfurie.
„Cancerul este rezultatul greşelilor făcute de oameni ani la rând, generaţie după generaţie. Prima greşeală în alimentaţia modernă a fost folosirea produselor rafinate în locul alimentelor integrale: făina albă a înlocuit făina integrală, sarea extrafină a luat locul celei integrale, uleiul rafinat este folosit în locul celui presat la rece, laptele praf în locul celul natural.
A două greşeală a fost descoperirea şi folosirea îngrăşămintelor chimice şi a insecticidelor în agricultură. Acestea au dus la creşterea producţiei şi la scăderea calităţii solului şi implicit a plantelor.
O altă greşeală a fost folosirea aditivilor pentru modificarea calităţilor alimentelor ca să fie mai atrăgătoare şi mai apetisante, în ciuda efectelor negative asupra sănătăţii.
În fine, apariţia organismelor modificate genetic şi introducerea lor în meniu zilnic a fost una dintre cele mai grave greşeli de alimentaţie", explică doctorul Pavel Chirilă, medic primar boli interne specializat în terapii alternative.
Doctorul Pavel Chirilă avertizează în cartea „Nu hrăni cancerul" că cei mai factori de risc oncogen se găsesc chiar în farfurile noastre.
De exemplu, zahărul rafinat este unul dintre cele mai periculoase alimente pe care le folosim zilnic. Consumul excesiv de zahăr solicită intens pancreasul, creşte indicele glicemic, afectează flora intestinală şi schimbă instinctele alimentare, favorizând dependenţa de dulciuri.
Tratarea apei din reţelele urbane cu clor afectează, de asemenea, calitatea mâncărurilor pe care le consumăm zilnic. Mai multe studii concluzionează c