Mai sunt zile numărate până la examenele de sfârșit de liceu. În timp ce unii elevi stau zi și noapte cu nasul în cărți, alții caută metode neortodoxe ca să-și asigure note bune în diplomă.
În timp ce oficialii de la Ministerul Educaţiei promit că vor fi nemiloşi în acest an cu elevii care vor încerca să trişeze, bişniţa cu testele de BAC înfloreşte pe internet. „Vând examene de Bacalaureat pentru profil umanist şi real. 500 de lei de fiecare", este oferta pe care o propune un „afacerist" de acest gen, pe un site popular de anunţuri. Contactat telefonic, băiatul ne asigură că vom primi probele nerezolvate cu o zi înainte de fiecare examen, trebuie doar să plătim pe loc. „De cinci ani fac rost de testele de BAC şi nu am dat greş niciodată", precizează tânărul, care susţine că le cumpără, la rândul său, de la o rudă, funcţionară la minister.
Chiar şi cei mai sârguincioşi liceeni au primit propuneri să cumpere cele patru probe de la speculanţii care profită adesea de naivitatea absolvenţilor disperaţi. „Am auzit că unii colegi adună câte 300 de euro pentru BAC. Alţii pun mână de la mână câteva sute de lei ca să mituiască supraveghetorii. Depinde care şi câţi bani are. Eu nu cred pe nimeni, s-a întâmplat nu o dată să fie vândute lucrări false", spune Maxim R., un licean din Capitală. Acesta recunoaşte însă că va apela la alte metode de copiat, mai vechi, dar sigure, cum ar fi copiuţele.
CEASURI CU MEMORIE, ULTIMA GĂSELNIŢĂ
Şi noile tehnologii sunt la îndemâna tinerilor de azi. Printre cele mai sofisticate gadgeturi folosite la examene se numără pixul cu bluetooth, microcamera wireless, ceasul cu ecran touchscreen şi cu memorie încorporată sau modulatoarele FM care folosesc frecvenţe radio.
Elevii nu se despart nici de „clasicele" microcăşti care vibrează direct pe timpan şi nu propagă sunetul în exterior. Dispozitivele se găsesc atât pe inter