Puţin peste un sfert (29%) dintre potenţialii clienţi ai ansamblurilor rezidenţiale dispun de lichidități suficiente pentru a achita pe loc un apartament. Ponderea acestora este în scădere faţă de 2009, când reprezentau 40% din clienţi, conform unui studiu realizat de portalul Proiecte.biz.
Creditul imobiliar rămâne principala formă de plată la care apelează cei mai mulți dintre clienții ansamblurilor rezidențiale, 59% dintre aceștia înscriindu-se în această categorie. Varianta ratelor la dezvoltator este agreată de aproximativ 12% dintre clienți, putând fi considerată o alternativă de plată eșalonată pentru creditele imobiliare acordate de bănci.
În ceea ce privește avansul disponibil, la momentul actual, 78% dintre clienții care apelează la un credit sau la varianta ratelor de dezvoltator dețin sub 10.000 euro, conform studiului. Aceștia sunt reprezentați în cea mai mare parte de clienții programului ”Prima Casă”, la care avansul solicitat este de doar 3.000 euro, sau de clienții unor produse de creditare relativ similare. 9% dintre cei care își caută casă într-un ansamblu rezidențial nou dețin între 10.000 și 20.000 euro pentru avans, pe când doar 8% dispun de un avans de peste 20.000 euro.
Investiția în imobiliare nu mai este nici ea o opţiune pentru români. Numărul celor care achiziționează unități în ansambluri rezidențiale pentru a investi este de numai 4%. Majoritatea covârșitoare – 96% - alege un apartament într-un complex nou având drept scop exclusiv locuirea.
La prima achiziţie
Apartamentul într-un ansamblu rezidențial nou reprezintă pentru trei sferturi dintre clienți singura locuință pe care urmează să o dețină în proprietate. Vorbim astfel în cele mai multe dintre cazuri de persoane tinere, care fie au locuit până la acest moment împreună cu părinții, fie în chirie. Raportat la s