Noul preşedinte al Franţei, François Hollande, participă miercuri seară la primul său consiliu european, unde urmează să lanseze mai multe propuneri în vederea relansării creşterii economice. El a contribuit mult pentru impunerea acestui subiect pe agenda europeană, chiar cu riscul de a intra în divergenţă cu unii dintre partenerii Franţei, cum ar fi Germania.
Continent sinistrat, caut creştere economică. Dacă Europa ar fi să dea un anunţ la mica publicitate, cam acesta ar trebui să fie textul. Într-o lume în care banul şi comerţul dictează toate regulile de conduită, Uniunea Europeană caută cu disperare pe piaţă un produs imposibil de găsit, numit de altfel mai sus.
Minţi ilustre, economişti celebri, oameni politici cu experienţă, experţi de tot felul, bancheri şi consilieri financiari, participă de fapt, astăzi, la un fel de “brain storming”. Termenul este anglo-saxon şi desemnează o metodă specială de lucru: un grup de profesionişti, cărora li s-a dat din timp o temă de reflecţie, este convocat şi îşi storc creierul în comun pentru a găsi o soluţie la o problemă.
Fiecare are dreptul să spună ce gîndeşte, chiar şi ideile cele mai extravagante sunt bine venite, iar dacă unii membri ai grupului spun şi prostii nu contează, important este ca din focul discuţiei să se nască o soluţie, să apară o revelaţie.
Şefii de stat şi de guvern europeni reuniţi astăzi la Bruxelles au însă puţine idei originale, noi şi interesante de pus pe masă. Cea mai promiţătoare din pistele evocate este crearea de euro-obligaţiuni.
Nu toată lumea acceptă ideea, Germania are chiar alergie la ea, dar mulţi spun că doar în felul acesta ar putea fi incitaţi investitorii privaţi să se lanseze în deschiderea unor mari şantiere pentru crearea unor noi infrastructuri în Europa, ceea ce ar da oxigen întregii economii europene.
Gurile rele spun însă că acest sc