Bancile europene, care impreuna detin 1.190 de miliarde de euro din datoria Spaniei, Portugaliei, Italiei si Irlandei, se vor confrunta cu un val de pierderi daca Grecia va abandona moneda euro, relateaza Bloomberg.
"O iesire a Greciei va fi o cutie a Pandorei", a spus Jacques-Pascal Porta, care ajuta la administrarea a 570 de milioane de dolari la Ofi Gestion Privee din Paris, inclusiv actiuni la Deutsche Bank si BNP Paribas.
"Acesta este un dezastru care poate lasa usa deschisa spre alte dezastre. Credibilitatea euro va fi slabita si va stabili un precedent: De ce n-ar putea avea loc o iesire pentru Spania, Italia sau chiar pentru Franta?"
Riscul imediat pentru bancile europene si pentru zona euro va fi o retragere a depozitelor din tarile indatorate precum Portugalia, Irlanda, Spania si Italia, pe fondul speculatiilor ca si aceste tari pot parasi moneda euro.
Creditorii din Germania, Franta si Marea Britanie aveau creante in valoare de 1.190 miliarde de dolari in aceste patru state la finalul anului 2011, arata cifrele Bancii Internationale a Reglementelor.
Daca Grecia va iesi, noua sa moneda va suferi probabil o devalorizare imediata de cel mult 75% in raport cu euro, fortand persoanele fizice si companiile sa isi declare falimentul imprumuturilor in moneda straina, spun economistii de la UBS.
Cel mai mare risc pentru banci in prezent este posibilitatea retragerii depozitelor", a spus Andrew Stimpson, analist bancar la Keefe, Bruyette & Woods, din Londra.
"Cu cat decidentii politici continua sa discute deschis despre iesire, cu atat este de asteptat ca oamenii din Spania, Irlanda si Portugalia sa isi retraga banii din bancile locale."
Acest lucru deja se intampla. Bancile din Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania au inregistrat un declin al depozitelor populatiei si