Primele două zile ale săptămânii au fost de coşmar pentru investitorii care au cumpărat acţiunile reţelei de socializare Facebook în oferta publică iniţială (IPO) încheiată vineri. Preţul acţiunilor s-a prăbuşit cu 16% faţă de nivelul din ofertă de 38 de dolari.
Din capitalizarea de 104 miliarde de dolari a Facebook de vineri s-au evaporat deja aproape 20 de miliarde de dolari, iar averea virtuală de 19 miliarde de dolari a lui Mark Zuckerberg, fondatorul şi CEO-ul reţelei de socializare, s-a redus cu 3 miliarde de dolari.
Asta nu este însă nicio consolare pentru investitorii care, furaţi de mirajul Facebook, au plasat 16 miliarde de dolari, cash, în oferta publică iniţială, iar în două zile au pierdut peste 2,5 miliarde de dolari. Pentru cei care au cumpărat acţiuni în prima zi de pe bursa americană NASDAQ, la preţuri care au ajuns şi la 42 de dolari, pierderile urcă la 24%.
După o scădere de 11% luni, ieri acţiunile Facebook (FB) au mai pierdut 6%, iar presa financiară din SUA, care a mediatizat de peste şase luni mult aşteptata listare a Facebook ca evenimentul anului pe burse, s-a întors acum împotriva companiei şi a băncilor de investiţii care au intermediat oferta. Informaţiile care ies la iveală pe măsură ce nemulţumirea investitorilor creşte ar putea transforma listarea Facebook în cel mai mare scandal al anului.
Tot mai multe voci susţin că evaluarea de 104 mld. dolari a Facebook din IPO a fost mult umflată faţă de rezultatele companiei (3,7 mld. dolari venituri şi 1 mld. dolari profit în 2011) şi că este nevoie de o creştere miraculoasă a rezultatelor financiare în următorii ani pentru ca această valoare să fie sustenabilă. Tot mai mulţi se îndoiesc însă că această creştere este posibilă.
Chiar analiştii băncii de investiţii americane Morgan Stanley, care a coordonat oferta Facebook, şi-au redus estimările privind