Singurul muzeu din ţară, deschis vreodată în memoria marelui pictor Ştefan Luchian zace în paragină de ani de zile. Clădirea rămasă fără geamuri, plină de umezeală, cu acoperişul spart şi pereţii crăpaţi, a fost pasată de la Primăria Ştefăneşti şi Consiliul Judeţean cu ceva timp în urmă. Autorităţile judeţene se luptă să obţină fonduri externe pentru a reabilita clădirea, însă fără succes.
Ultima tentativă au avut-o anul acesta. Consiliul Judeţean Botoşani intenţionează să creeze o reţea culturală şi turistică pentru promovarea imaginii lui Ştefan Luchian, în colaborare cu autorităţile basarabene.
Proiectul în valoare totală de 1.680.000 euro este realizabil prin accesarea unor fonduri de la Uniune Europeană sub formă de grant. Concret, parteneriatul acestui proiect cuprinde Raionul Herţa din regiunea Cernăuţi (Ucraina) şi Raionul Căuşeni cu Primaria Căinari din Republica Moldova.
În cadrul proiectului se va reabilita , dota şi moderniza, în vederea promovării şi includerii în circuitele turistice Muzeul Ştefan Luchian din Ştefăneşti (RO). Se vor organiza expoziţii, tabere de creaţie, schimburi de experienţă între muzeografi, artişti plastici, oameni de cultură.
Fostul ministru al Culturii Răzvan Teodorescu a închis muzeul
Iniţiativa înfiinţării unui muzeu care să cinstească memoria marelui pictor botoşănean Ştefan Luchian a fost luată în 1989, cu puţin înainte de căderea regimului comunist. Într-o clădire în care anterior a funcţionat o şcoală s-a amenajat o expoziţie inedită.
Colecţiile de picturi, sculpturi şi grafică erau de fapt creaţii ale artiştilor plastici botoşăneni, alături de unele obiecte care se presupune că au aparţinut pictorului Ştefan Luchian au întregit o galerie cu care locuitorii din Ştefăneşti s-au mândrit mulţi ani de zile. De-a lungul anilor, clădirea a fost un simbol, dar aut