Zilele trecute, guvernanţii au anunţat că intenţionează să supraimpoziteze veniturile lunare de peste 10.000 de lei ale bugetarilor. Cei mai mulţi angajaţi la stat cu lefuri mari sunt la Ministerul Economiei, cel al Afacerilor Externe şi al Internelor. Zilele trecute, guvernanţii au anunţat că intenţionează să supraimpoziteze veniturile lunare de peste 10.000 de lei ale bugetarilor. Cei mai mulţi angajaţi la stat cu lefuri mari sunt la Ministerul Economiei, cel al Afacerilor Externe şi al Internelor.
În prezent, nici o instituţie publică nu deţine o bază de date completă cu privire la numărul bugetarilor care încasează lunar salarii mai mari de 10.000 de lei. Astfel, principala “sursă” constă în declaraţiile de avere pe care angajaţii la stat sunt obligaţi să le facă publice pe internet.
Din aceste documente reiese că majoritatea salariaţilor care vor fi taxaţi, în curând, de Guvern cu noua “taxă de solidaritate” lucrează la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri ori la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Iată câteva exemple de salarii: un ofiţer de la MAI câştigă 11.300 de lei/lună, un director de la Economie, 10.800 de lei/lună, iar un secretar general de la MAE, 11.200 de lei/lună.
Dacă guvernanţii vor să le ia banii bugetarilor cu salarii mari, deputaţii USL au decis ieri să respingă impozitarea marilor averi. Astfel, bogaţii României cu averi de peste 500.000 € scapă de taxa de solidaritate, care reprezenta unu la sută din avere, pe care urmau să o plătească în următorii trei ani. Sumele strânse ar fi trebuit să fie folosite pentru plata pensiilor şi a salariilor bugetarilor.