Muzeul Judeţean Mureş s-a pus de acord cu muzeele din Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Cluj-Napoca, Alba Iulia şi Institutul de Arheologie din Bucreşti, ca să reunească vestigiile despre istoria gepizilor într-o expoziţie. Astfel expoziţia “Gepizii – războinici şi artizani”, a fost vernisată sâmbătă, 19 mai, la Muzeul de Istorie din Cetatea Târgu Mureş, eveniment inclus în calendarul Noaptea Muzeelor 2012.
“Despre istoria politică a gepizilor se ştie foarte puţin. Din scrierile lui Iordanes, principalul istoric din această perioadă, pentru sec V-VI , se ştie că au venit de undeva din nordul Europei, pe la mijlocul secolului al III-lea, s-au aşezat la graniţele provinciei Dacia, şi apoi au pătruns pe teritoriul fostei provincii. Datorită conjuncturii politice au fost nevoiţi să facă alianţă cu imperiul hun a lui Attila, însă centrul lor de putere a rămas centrul Transilvaniei, în jurul fostului oraş roman Napoca. Aşa se explică aceste tezaure princiale descoperite la Apahida, Someşeni şi Turda. Dovezile arheologice ne oferă mult mai multe informaţii despre gepizi. Este vorba de aceste minunate piese care le-am adunat şi pe care le punem la dispoziţia privitorilor” a precizat Nicoleta Man, şef secţie Muzeul de Arheologie din cadrul Muzeului Judeţean Mureş.
În cadrul expoziţiei pot fi admirate peste 300 de piese din diferite materiale (aur, argint, bronz, fier, os, corn, sticlă), multe dintre ele apariţii inedite într-un circuit expoziţional, obiecte descoperite de-a lungul anilor, cu ocazia cercetărilor arheologice efectuate în situri din Transilvania, de la accesorii vestimentare arme şi elemente de echipament militar şi de harnaşament până la recipiente ceramice.
“Genericul acestei expoziţii, “Gepizii – războinici şi artizani”, reflectă principalele calităţi ale gepizilor. Au fost foarte pricepuţi războinici, de acee