Finantarea sanatatii din Romania se afla la doua treimi din minimul necesar, iar in lipsa unor resurse suplimentare, actuala situatie, in care mai putin de 7 milioane de contribuabili platesc pentru cheltuielile cu 19 milioane de asigurati, nu poate fi sustinuta pe termen lung.
Aceasta este concluzia la care au ajuns autorii unui studiu facut public recent de Expert Forum impreuna cu Local American Working Group (LAWG), asociatie care grupeaza majoritatea companiilor farmaceutice americane din Romania.
In Romania, din totalul resurselor alocate sanatatii, aproape 80% sunt publice, iar restul private (plati directe sau tarife/servicii). Din resursele publice, 85% sunt administrate Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), la care contribuie angajatori si angajati, pensionari si persoane fizice autorizate. In 2011, din punct de vedere nominal, veniturile Fondului s-au ridicat la 17,8 miliarde lei.
Sistemul public de sanatate mai are venituri si din accizele pe tutun si bauturi alcoolice („taxa pe viciu”), precum si din „taxa claw-back”, platita de producatorii farmaceutici. Aceste doua taxe au generat, in 2011, venituri la bugetul Ministerului Sanatatii de 1,2 miliarde lei, respectiv de 0,24 miliarde de lei. In plus, sistemul are si subventii de la bugetul de stat, esentiale in acoperirea deficitului Fondului. In 2010 si 2011, aceste subventii au totalizat 5,5 miliarde lei, adica 15% din totalul veniturilor.
Sursa: raport SAR, 2010.
La nivelul anului trecut, resursele publice pentru sanatate au totalizat 21,1 miliarde lei. Cum au fost acesti bani cheltuiti?
Din cele 21 de miliarde de lei cheltuieli publice cu sanatatea, aproape 18 miliarde lei au fost efectuate de FNUASS, alte 2,6 miliarde lei de Ministerul Sanatatii, iar 720 de milioane lei de ca catre administratiile locale.
Ministerul aloca,