Scorul Apgar reprezintă evaluarea stării fizice a nou-născutului imediat după venirea pe lume, după un minut. Dacă nou-născutul nu a primit notă până în 7, se mai notează starea lui în următoarele cinci minute.
„Există cinci parametri care se măsoară: frecvenţa cardiacă (bătăile inimii), respiraţia, tonusul muscular, culoarea pielii şi reflexele", explică medicul specialist pediatru Adrian Dumitrescu din Bucureşti. Fiecare dintre aceste cinci elemente primeşte o notă de 0, de 1 sau de 2. Aceste note, adunate, justifică punctajul obţinut de bebeluş.
Iată cum sunt notate aceste caracteristici ale nou-născutului:
1. Bătăile inimii
Absente - 0
Sub 100/minut - 1
Peste 100/minut -2
2. Respiraţia
Absentă - 0
Slabă, neregulată - 1
Normală, adică bebeluşul plânge -2
3. Tonusul muscular
Absent - 0
Mişcări numai ale extremităţilor - 1
Mişcări vioaie - 2
4. Culoarea pielii
Palid, albastru - 0
Corpul roz, iar extremităţile albăstrui - 1
Roz - 2
5. Reflexele
Niciun răspuns-0
Grimase - 1
Tuse, strănut - 2
Peste 7, scor normal
Punctajul maxim, adică un scor Apgar 10, arată o stare excelentă de sănătate a nou-născutului. „Sunt puţini copiii care primesc această notă, din cauză că majoritatea au o culoare vineţie la naştere", spune medicul pediatru Rodica Nanu, secretar ştiinţific în cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului „Alfred Rusescu" din Bucureşti.
Scorul Apgar peste 7 este considerat unul normal, medicii spunând că aceşti bebeluşi au un pronostic bun atât imediat, cât şi pe termen lung. „În cazul copiilor care au scor Apgar între 5 şi 7, este nevoie de intervenţia medicilor. „Manevrele pe care le aplică medicii constau în masaj cardiac delicat, respiraţie gură la gură, în cazul în care nu există aparate de respiraţie