Atunci când finanţele devin o problemă în viaţa de cuplu, dragostea trece pe locul doi. O separare devine aproape inevitabilă din cauza stresului pe motiv de prea mulţi sau prea puţini bani.
Într-o perioadă turbulentă din punct de vedere economic, banii pot despărţi familii, deoarece stresul cauzat de problemele financiare îi afectează puternic pe partenerii de viaţă. Irascibilitatea sau apatia, depresia, sunt doar câteva dintre formele pe care le poate îmbrăca stresul cauzat de problemele financiare. Iar când cei soţii nu sunt pe aceeaşi lungime de undă în privinţa banilor, cu atât mai repede se ajunge la tribunal cu actele pentru divorţ.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Utah (SUA), persoanele care s-au plâns de probleme financiare o dată pe săptămână erau cu 30% mai dispuse să divorţeze decât persoanele care au recunoscut că se ceartă din cauza banilor cu soţii lor o dată pe lună.
Cercetarea a mai arătat că pentru femei, situaţia financiară este cel mai important factor care duce la divorţ, pe locul al doilea aflându-se sexul. În schimb, pentru bărbaţi, singurul motiv de divorţ l-au reprezentat banii. Explicaţia stă, susţin psihologii, în felul în care fiecare persoană vede confortul material şi felul în care acest lucru este în concordanţă cu dorinţele şi posibilităţile materiale.
„Din acest motiv, pentru cupluri, realizarea unor planuri şi vise depinde de bani. În momentul în care apar probleme financiare, acestea constrâng la renunţarea sau amânarea unor dorinţe", spune psihologul Keren Rosner. Specialistul adaugă că, odată apărute astfel de emoţii negative, se întâmplă ca unul dintre parteneri să se simtă neputincios în a-i oferi celuilalt orice doreşte. Consecinţa: se ajunge la certuri grave, care distrug relaţia construită în câţiva ani, dar şi chiar la abandonul căminului conjugal.
Banii, la comun @N_