MasterCard a pierdut apelul prin care a încercat să schimbe hotărârea Uniunii Europene potrivit căreia, comisioanele percepute pentru operaţiunile transfrontaliere la utilizarea cărților de credit, încalcă legislația europeană antitrust.
Curtea Generală Europeană a susținut decizia Comisiei Europene conform căreia MasterCard a mărit nejustificat aceste comisioane plătite de vânzătorii cu amănuntul pentru procesarea plăților, conform unui comunicat al curții citat de Bloomberg.
Al doilea cel mai mare operator de cărți de credit, susținut și de multe bănci globale, printre care HSBC Holdings Plc și Royal Bank of Scotland Group Plc, a argumentat că așa-zisele „comisioane de schimb multilaterale” sunt „necesare pentru viabilitatea programului global de cărți de credit și de debit”. Cazul reprezintă un test asupra justificării acestor comisioane percepute vânzătorilor cu amănuntul și clienților.
„Metodele de stabilire a acestor comisioane tind să supraestimeze costurile suportate de instituțiile financiare în procesul de emitere a cardurilor de plată”, a declarat Curtea Generală, cu sediul la Luxembourg.
Fără aceste comisioane, „vânzătorii ar putea să exercite o presiune mult mai competitivă asupra costurilor pe care trebuie să le plătească pentru utilizarea cărților de credit”, se arată în același comunicat.
MasterCard a refuzat să comenteze această decizie. Comisia și EuroCommerce, o organizație a vânzătorilor reprezentând și lanțurile de magazine Carrefour SA și Tesco Plc. au refuzat, la rândul lor, să comenteze această decizie pentru Bloomberg.
Hotărârea Curții Generale nu este definitivă, MasterCard putând face apel la curtea supremă a UE, Curtea Europeană de Justiție.