Deşi în regiune monedele emergente recuperau teren puternic în faţa euro, leul continua să se deprecieze. Dacă dimineaţă cursul sărise pe piaţa interbancaă de 4,47 lei, BNR a anuţat un curs oficial în urcare cu 0,75 bani (0,17%) faţă de ieri, până la 4,4662 lei, nivel care reprezintă un nou record istoric. Şi asta în condiţiile în care banca centrală a intervenit în piaţă pentru susţinerea leului, spun dealerii.
"Cu toate că azi avem un nou maxim al cursului, deprecierea leului a fost limitată de intervenţiile BNR. Banca centrală intervenit în piaţă prin două banci deja cunoscute în momentul în care piaţa era la 4,4710-4,4715. Cursul e dirijat de cererea comercială, dată de deficitul comercial neacoperit de investiţii străine. Pe lângă aceste ordine comerciale de vânzare a leului se lipesc şi ceva jucători pentru speculaţii, dar nu ei sunt cei care dau tendinţa", a explicat un dealer pentru Capital.
Cea mai pronunţată depreciere a leului s-a consemnat în raport cu dolarul american, prin faptul că euro a căzut în raport cu moneda americană. BNR a anunţat un curs al dolarului de 3,5538 lei, adică un nou maxim istoric, în urcare cu 2,66 bani (0,75%) faţă de nivelul istoric de ieri.
"Totul ni se trage de la Grecia. Pe plan intern suntem exact ca în 2008 - nici nu ştim ce o să ne lovească. Promitem majorări de salarii şi pensii şi alte lucruri, iar Grecia e după colţ şi e în pericol să iasă din zona euro. România, Serbia şi Bulgaria sunt cele mai afectate de turbulenţele din Grecia", a conchis dealerul.
În regiune, zlotul recupera 0,9% în faţa euro, până la 4,338/euro, iar forintul câştiga 0,8%, până la 299,2/ euro.
Ora 11:45
După ce ieri a atins un nou minim istoric în fața euro la referința BNR, în această dimineață leul se tranzacționa la cele mai scăzute niveluri istorice pe piața interbancară, cursul sărind de 4,47 lei.
P