In timp ce dezbaterile cu privire la excluderea Greciei din zona euro se amplifica, criza europeana atinge un punct critic.
Exista trei surse pentru problemele Greciei si ale altor natiuni europene periferice, potrivit Financial Times.
In primul rand, este teama ca bancile grecesti vor converti depozitele in euro in noua moneda greceasca. Aceasta a declansat un adevarat exod atat al clientilor bancilor grecesti, cat si ai celor spaniole si portugheze, care si-au mutat banii in bancile in Germania si in obligatiunile guvernamentale germane.
In al doilea rand, este vorba de deficitele bugetare si de cont curent nesustenabile ale multor tari periferice.
Cea de-a treia sursa, si cea mai importanta, vizeaza costul cu forta de munca din tarile periferice, foarte ridicat si necompetitiv comparativ cu tarile nord-europene, in special cu Germania.
De-a lungul istoriei, costul ridicat al pietei muncii a fost remediat printr-o masura dureroasa, devalorizarea monedei, care nu este insa valabila pentru economiile din uniunea monetara.
Daca Grecia iese din zona euro si introduce o noua moneda, investitorii se tem ca depozitele si datoria Greciei vor fi convertite intr-o noua moneda abrupt depreciata fata de moneda unica. In cazul in care Grecia va intreprinde aceasta actiune, clientii bancilor din Portugalia, Spania si chiar Italia isi vor retrage banii din depozite pe fondul temerilor ca guvernele lor ar putea face acelasi lucru.
In continuare, bancile din aceste state ar avea nevoie de imprumuturi masive din partea Bancii Centrale Europene pentru a preveni un colaps financiar total. Din acest motiv, daca Grecia paraseste zona euro si converteste depozitele in euro in propria sa moneda, este necesar ca BCE sa garanteze rapid toate depozitele din sistemul bancar din zona euro.
Cel mai p