Sute de credincioşi au participat la slujbă, s-au rugat pentru sănătate şi au aprins lumânări. Tot ieri, potrivit tradiţiei creştine, s-au ciocnit ouă roşii şi s-a spus „Hristos s-a Înălţat!”, iar la sate, hramurile au fost atracţia principală.
La 40 de zile de la Înviere este prăznuită Înălţarea Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas. Se ţin slujbe, iar semnificaţia zilei este punctată de preoţi. Hristos S-a înălţat la cer, de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri. La sate credincioşii au de Ispas, un motiv în plus de sărbătoare, dat de hramurile care se păstrează, dar nimeni nu uită să se roage şi să aprindă lumânări la biserică pentru sufletul viilor şi al morţilor. În plus, tot ieri s-au ciocnit ouă roşii şi s-a spus „Hristos s-a Înălţat!”. Obiceiul se menţine până la Rusalii. „Este Înălţarea Domnului, cum să nu cunoaştem o astfel de sărbătoare…Iisus s-a Înălţat la ceruri după ce a Înviat, este o zi de încărcătură spirituală şi trebuie să ne rugăm cu toţii”, a spus o femeie. „Eu nici nu sunt de aici, sunt din Orşova, dar îmi place cum vine lumea la biserică şi se roagă, iar apoi, la casele lor, aşează masa cu ouă roşii, căci sunt sigură că în fiecare casă se ţine sfânta tradiţie”, a spus o altă credincioasă, în tranzit prin Târgu-Jiu, pentru ca de hram să amintească o localnică, cu faţa plină de zâmbet că „la sate se simte altfel bucuria Înălţării, oamenii sunt şi mai credincioşi, mai preocupaţi să nu se uite tradiţiile”, a conchis aceasta. Că nu se uită semnificaţiile unei mari sărbători, precum Înălţarea, au dovedit-o şi târgujienii, care au venit ieri cu sutele la bisericile din judeţ.
Sute de credincioşi au participat la slujbă, s-au rugat pentru sănătate şi au aprins lumânări. Tot ieri, potrivit tradiţiei creştine, s-au ciocnit ouă roşii şi s-a spus „Hristos s-a Înălţat!”, iar la sate, hramurile au fost at