Mandinga va fi cel de-al 14-lea concurent care va urca mâine-seară pe scena Eurovision de la Baku, marcând astfel a 14-a participare a României în această competiţie.
După o semifinală cu mari emoţii, trupa Mandinga a reuşit să se califice în etapa următoare a Eurovision, care va avea loc, mâine-seară, la Baku, Azerbaidjan. Problemele tehnice întâmpinate de concurenţii români au ţinut telespectatorii cu sufletul la gură, dar solista trupei, Elena, a reuşit să impresioneze juriul şi publicul cu interpretarea sa obţinând un loc în competiţia finală.
Numărul participanţilor din acest an este de 26: ţara-gazdă, Azerbaidjan, cinci ţări care s-au calificat direct în finală - Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania şi Germania - plus alte 20 de state care au trecut de semifinale, inclusiv România.
Liniile de votare se vor deschide imediat după ce toate melodiile vor fi interpretate, iar poziţia finală ocupată de participanţi va fi calculată ţinându-se seama de votul publicului şi de juriile naţionale.
Mâine-seară, România bifează cea de-a 14-a prezenţă la această competiţie internaţională, din cele 57 de ediţii ale acestui concurs. Istoria artiştilor români la Eurovision începe însă după Revoluţie. Prima tentativă de a cuceri publicul european a avut loc în anul 1993, când Dida Drăgan a interpretat melodia „Blestem", care nu a reuşit să treacă de preselecţii.
În 1994, la Dublin, în Irlanda, Dan Bittman este primul reprezentant al României care urcă pe scena Eurovision. El s-a calificat în finală cu melodia „Dincolo de nori". Aceasta nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor publicului, ocupând doar locul 21 din 25 de ţări participante. Potrivit regulamentului, ultimele cinci state clasate nu participă la concursul din anul următor, aşa că România ratează competiţia din 1995. Nu ne putem lăuda cu performanţe nici în 1996, câ