Ratingul privind probabilitatea de default a fost la rândul său revizuit de la B3 la B2 şi plasat sub supraveghere, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
"Retrogradarea cu o treaptă a ratingului OTE reflectă îngrijorarea tot mai mare a Moody's în legătură cu capacitatea grupului de a-şi plăti datoriile, având în vedere posibilitatea înrăutăţirii condiţiilor economice din Grecia, implicaţiile asupra abilităţii guvernului de a respecta condiţiile pentru ajutorul extern, precum şi probabilitatea sporită a unui default dezordonat şi a unei ieşiri din zona euro", potrivit Moody's.
Toţi aceşti factori amplifică incertitudinile legate de capacitatea OTE de a continua să îşi respecte obligaţiile financiare, a declarat Carlos Winzer, vicepreşedinte şi analist principal pentru OTE.
"Aceste incertitudini persistă în pofida angajamentului puternic al conducerii pentru prevenirea unui default şi a măsurilor practice aplicate de companie pentru atenuarea riscurilor. În mod special, posibile perturbări grave în sistemul financiar-bancar elen ar putea avea implicaţii negative pentru lichidităţile şi încasările OTE", a spus Winzer.
Ieşirea Greciei din zona euro nu face parte din scenariul de bază al Moody's, dar agenţia consideră că, în eventualitatea unui astfel de eveniment, riscul de default al unei părţi din datoriile OTE va fi amplificat de riscul unei redenominări a monedei ţării, ca şi de posibila blocare a schimburilor valutare.
În plus, un scenariu în care veniturile OTE ar fi într-o monedă slabă iar o parte din datorii în euro, ar crea o problemă suplimentară pentru companie.
Moody's recunoaşte totuşi procesul remarcabil de restructurare aplicat de OTE, care a contribuit la îmbunătăţirea marjei EBITDA (profitul înainte de deducerea dobânzilor, taxelor, deprecierilor şi amortizării) şi a fluxului de numerar,