Încrederea mediului de afaceri german s-a prăbuşit în această lună, iar sectorul industriei prelucrătoare s-a contractat, pentru că dificultăţile din zona euro au neliniştit firmele, ameninţând cu sfârşitul izolării celei mai mari economii europene faţă de problemele din uniunea monetară.
Economia "de teflon" a Germaniei a evitat până acum situaţia statelor vecine din Europa, susţinută de exporturile puternice către alte regiuni ale lumii şi de cererea internă solidă. Cifrele publicate joi au confirmat estimarea iniţială că economia a crescut cu 0,5% în primul trimestru.
Perspectivele economiei germane s-au înrăutăţit, însă, odată cu escaladarea crizei din zona euro şi discutarea în mod deschis a posibilităţii ca Grecia să părăsească uniunea monetară.
"Companiile germane s-au trezit la realitate: insule ale fericirii pot exista, dar insule economice în zona euro nu prea. În ultimele câteva luni părea că indicele Ifo indică aşteptări de creştere prea pozitive. Datele Ifo de astăzi (joi - n.r.) au corectat această imagine dintr-o dată", a declarat Carsten Brzeski, analist la birourile ING din Bruxelles, informează Reuters, potrivit Mediafax.
Indicatorul Ifo, calculat pe baza unui sondaj la care participă circa 7.000 de companii, a scăzut de la 109,9 puncte în aprilie la 106,9 puncte în mai. Scăderea a depăşit cu mult şi cele mai pesimiste estimări, fiind primul declin începând din octombrie şi cel mai puternic din august.
Datele anunţate de Ifo au împins euro la 1,2515 dolari, minimul a 22 de luni. Pentru zona euro, indicele Purchasing Managers' Index (PMI) a scăzut de la 46,7 puncte la 45,9 puncte.
Mai este a patra lună de declin consecutiv, iar indicatorul a ajuns la cel mai scăzut nivel începând din iunie 2009.
Germania a înregistrat creştere economică puternică pe parcursul celei mai mari