Potrivit dr. Marius Pîrcioagă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, în perioada 1 aprilie - 22 mai, aproximativ 280 pacienţi s-au prezentat la camerele de gardă din judeţ şi la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, cu muşcături de căpuşă.
"În 82 de cazuri au fost copii", a declarat miercuri, Pîrcioagă, precizând că, din total, doar 3 cazuri sunt cu suspiciuni de boala Lyme sau borelioză.
Medicul Iulian Zaporojan, medic primar în boli infecţiase la secţia de specialitate a Spitalului Municipal Oradea, a declarat, că, până miercuri, un singur pacient, bărbat, în vârstă de aproximativ 60 de ani a fost diagnosticat cu borelioză, acest fapt fiind relevat de analizele efectuate la Institutul Cantacuzino din Capitală.
"Momentan, doar un singur pacient este confirmat cu boală acută şi nu este în stare gravă, dar bolnavi cronici mai avem în judeţ", a declarat Zaporojan.
Acesta a mai spus că în ultima perioadă în Bihor s-au prezentat mult mai mulţi pacienţi decât în anii precedenţi, nu neapărat pentru că numărul celor muşcaţi este mai mare, ci pentru că oamenii au fost mai receptivi la problema căpuşelor, în urma articolelor de presă. "Celor care ajung la noi, ca profilaxie, le prescriem antibiotice specifice pentru prevenirea bolii", a mai spus Zaporojan.
Problema muşcăturilor de căpuşe a devenit un subiect foarte dezbătut în ultima perioadă, la nivel naţional, mai ales în Capitală, după ce tot mai mulţi oameni au fost muşcaţi de aceste insecte, iar îndrăgitul actor Şerban Ionescu, în vârstă de 62 de ani, a ajuns ţintuit la pat după ce a contactat boala Lyme denumită şi borelioză. Actorul a fost muşcat de o căpuşă în vara anului trecut, iar tratamentele administrate în ţară nu au dat rezultat.
Boala a evoluat atât de mult încât Şerban Ionescu a ajuns ca nici măcar să nu se poată spăla, nu po