Guvernul a aprobat 1,6 milioane locuri în învăţământul preuniversitar şi superior de stat, pentru anul şcolar şi universitar 2012-2013, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu.
Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Executivului.
Astfel, numărul de granturi pentru anul universitar 2012-2013 este cu peste 28.000 mai mare decât se prevedea în proiectul elaborat în mandatul ministrului Cătălin Baba, potrivit cifrelor de şcolarizare aprobate miercuri de guvern şi făcute publice de Ministerul Educaţiei.
Pentru 2012-2013, la învăţământul superior de stat au fost aprobate 62.400 de granturi pentru ciclul de studii universitare de licenţă, 35.600 de granturi pentru ciclul de studii universitare de master şi 3.000 de granturi pentru studiile de doctorat, precizează ministerul condus acum de interimarul Liviu Pop.
În proiectul dat publicităţii la începutul lui aprilie de ministerul condus atunci de Cătălin Baba, erau prevăzute 45.887 granturi de studii pentru ciclul universitar de licenţă, anul I, 25.426 de granturi pentru ciclul universitar de masterat şi 1.504 pentru doctorat.
Anul universitar 2012-2013 va fi primul în care sunt alocate granturi (bani), şi nu locuri, la admiterea în anul I de studii. Oficialii Ministerului Educaţiei precizau, în aprilie, că granturile de studiu se pot fracţiona, în condiţiile respectării capacităţii de şcolarizare. "De exemplu, o universitate care primeşte o mie de granturi le poate da toate pentru locurile bugetate sau le poate fracţiona. Altfel spus, pot fi date 500 de granturi pentru locurile bugetate, iar restul pentru locurile cu taxă, dar la care facultatea poate contribui cu o anumită sumă, iar studentul, cu restul. În schimb, universităţile nu vor mai putea percepe taxe mai mici decât costurile reale", au explicat atunci oficialii ministerului.
Anul