Uniunea Europeană calculează deja cât ar putea să o coste “despărţirea” de Grecia. În Franţa, cotidianul Le Monde afirmă că fiecare ţară europeană în parte şi-a evaluat deja pierderile care îi revin.
De fapt, nu trebuie să ne mire că ţările membre ale zonei euro şi chiar cele ale Uniunii Europene îşi pregătesc planuri de urgenţă pentru eventuala ieşire a Greciei din clubul euro. Veştile care vin de la Atena nu sunt bune, iar suspansul impus de noile alegeri legislative nu este de natură să calmeze nici pieţele financiare şi nici cancelariilor occidentale. Chiar şi preşedintele francez, François Hollande, a recunoscut că experţii săi analizează scenariul evocat mai sus, deşi înainte de Consiliul European de la Bruxelles şeful statului francez declara că “va face totul” pentru menţinerea Greciei în zona euro.
Întrebarea care se pune acum este cât va putea costa un divorţ “amiabil” cu Grecia. 50 de milioane de euro pare să fie estimarea cea mai modestă.
Ca şi cum ar dori să pregătească opinia publică în această perspectivă, presa franceză, dar şi cea europeană continuă să publice articole despre modul dezastruos în care a fost administrat statul grec. Aceste articole par însă şi mai credibile când sunt scrise chiar de intelectuali sau economişti greci. Le Monde publică un articol în care filozoful grec Nikos Dimou denunţă cu exemple teribile, atât corupţia, cât şi incompetenţa din ţara sa. Cei mai mulţi funcţionari greci, spune el, nu ştiu să utilizeze un calculator. În ultimii zece ani, însă, statul grec a investit opt miliarde de euro în echipament informatic, care nu a fost niciodată utilizat. Pe acest fond, în timp ce în alte state europene diverse probleme sunt rezolvate într-un minut, în Grecia rezolvarea lor durează câteva săptămâni...
Exemplele pe care le mai dă Nikos Dimou par să confirme ipoteza de lucru a unui geograf şi profesor