Răbdarea investitorilor pare să fi atins un punct critic. Summit-ul liderilor europeni care a avut loc miercuri la Bruxelles, cea de-a 11-a reuniune a cărei punct central a fost salvarea Greciei, s-a încheiat fără nicio concluzie.
Deşi întâlnirea a fost una informală, evoluţia recentă a pieţelor financiare internaţionale arată că investitorii simt nevoia unei decizii coerente privind Grecia.
Declaraţiile făcute de oficialii europeni după aproape opt ore de discuţii se înscriu însă, în aceeaşi retorică de până acum: ne dorim ca statul elen să rămână în zona euro dar trebuie să respecte condiţiile impuse.
În lipsa unor măsuri concrete însă, moneda euro s-a prăbuşit în faţa dolarului. Chiar şi înaintea summit-ului, investitorii nu au dat semne că ar avea aşteptări mari cu privire la găsirea unor soluţii care să atenueze criza din Grecia. Astfel, miercuri, euro s-a depreciat la cel mai redus nivel al ultimelor 21 de luni faţă de dolar. Ştirile de la Bruxelles au accentuat şi mai mult deprecierea monedei europene. Joi, dolarul a atins maximul ultimelor 22 de luni în raport cu euro, notează Reuters.
Tensiunile privind situaţia Greciei, amplificate de lipsa de reacţie a oficialilor UE, se resimt din ce în ce mai puternic şi în România, mai ales când vine vorba despre evoluţia monedei naţionale. Cursul leu/euro a atins joi un nou maxim istoric, de 4,4662 lei/euro. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, a precizat într-un comunicat de presă transmis miercuri că evoluţia negativă a monedei naţionale în raport cu euro are cauze externe. "Şocul s-a resimţit instantaneu. Euro s-a depreciat faţă de dolar. În regiunea noastră, leul a sărit peste pragul de 4,45 iar zlotul, forintul şi coroana s-au depreciat şi mai mult. E încă o dovadă că riscurile externe sunt dintre cele mai mari", a explicat Vasilescu.
Dolarul a câştigat teren p