Calciul este indispensabil corpului, ajutand la mentinerea unor oase sanatoase si puternice, fiind bun pentru dinti, par si unghii, crucial pentru multe alte functii ale organismului uman.
Laptele este cea mai buna si cunoscuta sursa de calciu, dar unele persoane nu pot consuma acest aliment sau pur si simplu nu le face placere. O cana de lapte are in jur de 300 de mg de calciu, in conditiile in care necesarul zilnic este de 1.000 de mg, conform Huffingon Post.
Pentru restul, exista surse vegetariene care sa-ti ofere acest nutrient magnific. Iata cateva dintre acestea:
Napii: de parca legumele cu frunze verzi nu ar fi avut deja destule beneficii, napii prezinta si avantajul de a contine calciu. O cana cu nap crud contine in jur de 90 de mg de calciu.
Portocalele: aceste citrice au reputatia de a fi incarcate cu vitamina C, dar un asemenea fruct ofera si in jur de 60 de mg de calciu.
Sardinele: in jur de 100 de grame de sardine in conserva, cu tot cu oase, au 325 de mg de calciu pe portie, ceea ce inseamna 33% din doza zilnica.
Laptele de soia: are tot atat calciu cat laptele de vaca. Daca se intampla sa il preferi pe acesta la gust, cu atat mai bine.
Terciul de ovaz: abunda in fibre si ajuta atat la suprimarea apetitului, cat si la buna functionare a inimii. Alege-l pentru micul dejun si adauga putina scortisoara, pentru aroma. Un pachet de 35 de grame are in jur de 105 mg de calciu.
Semintele de susan: in jur de 30 de grame de seminte de susan au 280 mg de calciu, aproape la fel de mult cat un pahar de lapte.
Cascavalul: din moment ce materia prima pentru cascaval este laptele, inseamna ca nu are cum sa nu contina calciu. La 30 de grame de produs vei gasi 270 mg de calciu. Si mozarella este bogata in calciu, insa parmezanul are 70 mg de calciu intr-o singura lingura