Cadrele medicale au mers din greșeală-n greșeală în cazul Nicoletei, fetița de 4 ani care a fost ucisă de o alergie la un medicament. Drama fetiței, de la drumul la medicul de familie până la îngrijirile primite de la o asistentă ieșită la pensie, reflectă „bubele” întregului sistem sanitar. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Nicoleta Șerban a fost plimbată între trei spitale până s-a stins. Fetița suferea de roșu în gât, o afecțiune banală, însă starea ei s-a înrăutățit, iar medicul curant de la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului (IOMC) a hotărât să i se facă o injecție cu perfalgan, un antitermic care trebuia să-i scadă febra.
Medicamentul în cauză este destul de controversat însă. Agenția Națională a Medicamentului a primit, la începutul lunii aprilie, de la producătorul de Perfalgan, o atenționare destinată medicilor care cuprindea modificări privind „riscul de supradozare cu medicamentul Perfalgan”. Abia pe 7 mai articolul a fost postat pe site, iar până la sfârșitul lunii, trebuie să ajungă la toți medicii.
Cu toate acestea, medicii manifestă o oarecare precauție atunci când prescriu acest tratament, iar în spitalul în care a murit Nicoleta, exista o astfel de restricție în administrarea la copiii sub 10 kilograme. La vârsta fetiței, protocolul prevede, într-adevăr, administrarea tratamentului în concentrație de maximum 15 miligrame.
Asistenta pensionată, depășită de situație
Doctorul care a dispus administrarea acestui medicament motivează că siropul antitermic nu mai avea niciun efect și fetița risca să devină convulsivă. Numai că medicamentul care trebuia să-i facă bine a fost respins de organismul copilului, care a început să prezinte reacții adverse. Cu toate acestea, asistenta a continuat să-i administreze substanța, deși procedura îi impunea să se oprească.
Mai grav este că în momentul în care copilul a intrat în stop card